Logo

Eğitim

Gemi Adamları Kursları (Gemlik Halk Eğitim Merkezi)

Gemi Adamları Kursları
 
       Başkanlığımız yetki sahası içerisinde T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğümüzün 18.01.2013 tarih ve 699 nolu yazısı ile yetkilendirilen Gemlik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurslara başlamıştır. Gemlik Halk Eğitim Merkezi; tayfa sınıfı, sınırlı yeterlilikler, Balıkçı ve Yat Kaptanları yeterlikleri için Denizde Güvenlik eğitimleri (Temel İlk Yardımı Eğitimi, Denizde kişisel Can Kurtarma Teknikleri Eğitimi, Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Eğitimi, Personel Güvenliği Sosyal Sorumluluk Eğitimi, Cankurtarma Araçlarını Kullanma Yeterliği Eğitimi) ile Gemici Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Deniz Ve Liman İşletmeciliği Programı
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Deniz Ve Liman İşletmeciliği Programı
 
       Gemlik’te bulunan tarihi Sunğipek Fabrikası alanının 2004 yılında Uludağ Üniversitesine devredilmesiyle Borusan Kocabıyık Vakfı katkılarıyla ilk olarak Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu(2 yıllık) açılmış, ardından Hukuk Fakültesi (4 yıllık) yine Borusan Kocabıyık Vakfı katkılarıyla yapılmış ve eğitim öğretim başlamış olup, Gemlik Belediyesi katkılarıyla yapılan Necati Kurtuluş Denizcilik Yüksekokulu (4 yıllık) henüz öğrenci almamıştır. Yerleşke içerisinde yine Borusan Kocabıyık Vakfı katkıları ile yapılan 2012 yılında faaliyete geçen Asım Kocabıyık Kültür Merkezi yer almaktadır. Ayrıca yerleşke içerisinde Uludağ Üniversitesine ait 1 kız öğrenci yurdu, Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 1 erkek öğrenci, 2 kız öğrenci yurdu bulunmaktadır.

       Deniz ve Liman İşletmeciliği Programında Üniversite-Sanayi İşbirliği sağlanmıştır. Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesisleri ile Yüksek okulun aralarında yaptıkları protokol ile öğrencilerden başarılı olanlar 3. ve 4. yarıyılda 24 hafta boyunca Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesislerinde staj yapma imkanına sahip olmakta, aldıkları teorik bilgileri tecrübe etme fırsatı yakalamaktadırlar.

       Bölümden mezun olan öğrenciler; Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, İşletme ve Lojistik Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapma imkanına sahip olmakta ayrıca denizcilik ile ilgili çeşitli firmalarda, armatör şirketlerinde, gemi acentelerinde, lojistik şirketleri denizcilik departmanlarında, limanlarda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, ilgili sivil toplum örgütlerinde istihdam edilebilmektedirler.
Gemlik Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi
     Ülkemizde son yıllarda gemi yapımı sektörü hızlı bir şekilde gelişmektedir. Ülkemizde gemi yapımı sektöründe üretim yapan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlamaktadır.  Bu sektörde, iş gücü ucuz olan lider konumdaki ülkeler ile rekabet edebilmek oldukça güçtür. Bu zor koşullarla rekabet edebilmek için iyi yetişmiş ara teknik elemana ihtiyaç vardır. İyi yetişmiş teknik eleman ihtiyacı sağlandığı takdirde ülkemizde bu sektör gelişecek ve uzun yıllar istihdam sağlanacaktır.             

       Bu amaçla Gemi Yapımı Alanı altında; çelik gemi yapımı, gemi ressamlığı, gemi tesisat donatım ve tekne ve yat yapımı dallarında öğretim programları hazırlanmıştır. Bu programlardan mezun olan öğrenciler verilen eğitimin endüstrinin ihtiyaçlarına paralel ve sürekli güncellenebilir olması nedeni ile, sektördeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak, dünya denizcilik standartlarında, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları olarak yetişecektir.                                 

       Gemi Yapımı Alanı; Gemlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Gemlik Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi adı altında açılmıştır. Alan içerisinde 9-10-11 ve 12. sınıflarda şubelerde toplam 77 öğrenci vardır. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu alandan mezun olan öğrenciler üniversitelerin 2 yıllık Önlisans (Sınavsız Geçiş Yapılabilen; *Gemi İnşaatı, *Gemi Makineleri İşletme ) ve 4 yıllık Lisans (Ek Puan Verilen Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Prog. – Teknoloji Fakültesi; *İmalat Mühendisliği, *Makine Mühendisliği, *Mekatronik Mühendisliği, *Otomotiv Mühendisliği) programlarına geçiş yapabilmektedir.

       Eğitim programlarında 9. sınıfta genel lise, 10. sınıfta Mesleki Gelişim-Teknik Resim ve Tekne Birleştirme Teknikleri alan dersleri, 11. sınıfta Kompozit-Bilgisayar Destekli İskelet Çizim ve Tekne ve Yat Yapım Teknikleri alan dersleri ve 12. sınıfta Bilgisayar Destekli Donatım Çizim ve İşletme Eğitimi dersleri verilmektedir.

       Tekne ve Yat Yapımı Alanında   başarılması zorunludur.  Bu programı bitiren lise öğrencisi Büyük Tersaneler , Tekne Yapımı Atölyeleri, Dekorasyoncular, Mobilyacılar ve Ahşap işi yapan irili-ufaklı her türlü işletmede görev yapabilirler.; Temel Gemi Yapım Teknikleri, Tekne ve Yat Yapım Teknikleri, İşletmelerde Beceri Eğitimi derslerinin 

Bu programı bitiren öğrenciler alınan siparişlerin projeye uygun tamamlanmasında; iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, tekne malzemesini seçen, şablon-kalıp hazırlayan, yat ve tekne yapan, kontrol eden ve meslekî eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren, sektör ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli kişiler olacaklardır.